מנויים וותיקים שכבר נמצאים איתנו תקופה ארוכה ביקשו מאיתנו לקחת יוזמה ולתרגם לעברית את הכתבה על וויליאם גאן שערך עורך כתב העת ‘טיקר והשקעות’, ריצ’ארד ד. וויקוף בשנת 1909 (כן כן, אותו אחד המוכר משיטת “וויקוף”).
תרגמנו את הכתבה תוך השתדלות לעמוד על הניואנסים שיובנו בעברית.
ההדגשה של מילים ומשפטים מסויימים לא היו במקור.
תהנו!
וויליאם. ד. גאן מפעיל שהמדע והיכולת שלו ממקמים אותו בקדמת הבמה
התחזיות המדהימות שלו ושיאי המסחר שלו.
מאת ריצ’ארד ד. וויקוף, כתב העת טיקר והשקעות
לפני זמן מה, תשומת הלב של המגזין הזה נמשכה אל מספר תחזיות שונות של וויליאם ד. גאן לגבי שוק המניות. במקרים רבים, מר גאן אמר לנו מראש על הנקודות המדויקות שבהן מניות וסחורות מסוימות יימכרו, יחד עם מחירים מדויקים אשר לא יגעו בהם.
למשל, כאשר המניה של New York Central הייתה ב- 131, הוא חזה שהיא תימכר ב- 145 לפני 129.
באופן רציף, הנתונים שלו התבררו כמדויקים והעבודה שלו הייתה כל כך שונה מכל שיטה של כל מומחה אחר שבדקנו, כך שיצאנו לתחקר את מר גאן ואת הדרך שלו כדי להבין את התחזיות האלו, כמו גם את השימוש הספציפי שעשה בהן בשוק.
התוצאות של התחקיר הזה יוצאות דופן בדרכים רבות.
זה נראה כמו עובדה – שמר וויליאם גאן פיתח רעיון חדש לגמרי לגבי העקרונות השולטים בתנועות הבורסה. הוא מבסס את הפעולות שלו על חוקי טבע מסוימים, שעל אף שהם קיימים מאז בריאת העולם, נראה כי רק בשנים האחרונות התגלו לאדם ונוספו לרשימת התגליות שהן לכאורה מודרניות.
ביקשנו ממר גאן לתאר לנו את העבודה שלו וקיבלנו ראיות יוצאות דופן שבהחלט שווה לציין אותם בגלל התוצאות שהושגו מהן.
אנחנו מגישים זאת מתוך הכרה מלאה בעובדה שבוול סטריט (Wall Street) כאשר יש אדם עם רעיון חדש, רעיון שמפר את המסורות ומעודד השקפה מדעית, בדרך כלל הוא אינו מתקבל בברכה ע״י הרוב, משום שהוא מעודד מחשבה ומחקר. אלו הן פעולות מהסוג שהרוב נוטה לשנוא.
תיאור הניסיון והשיטות של וויליאם גאן מובאות כאן.
יש לקרוא זאת מתוך הכרה בעובדה שתחזיותיו של מר גאן נקבעו כנכונות בחלק גדול מן המקרים.
“בעשר השנים האחרונות, הקדשתי את כל הזמן ותשומת הלב שלי לשווקים ספקולטיביים”.
“כמו רבים אחרים, הפסדתי אלפי דולרים וחוויתי את רגעי העליות והמורדות של טירון שרק נכנס לשוק בלי ידע מקדים בנושא”.
“עד מהרה התחלתי להבין שכל האנשים המוצלחים, בין אם הם עורכי דין, רופאים או מדענים, הקדישו שנים רבות של למידה וחקר לעיסוק או למקצוע שלהם לפני שהם ניסוי להרוויח מזה כסף”.
“מכיוון שעסקתי בעולם הברוקארז’ (Brokerage) ועסקתי בחשבונות גדולים, רק לעתים רחוקות היו לי הזדמנויות שניתנו לאדם הרגיל לחקור את הסיבה להצלחה ולכישלון בספקולציות של אחרים.
גיליתי שלמעלה מ- 90% מהסוחרים שנכנסים לשוק ללא ידע או לימודים, בדרך כלל מפסידים בסופו של דבר”.
“עד מהרה התחלתי לשים לב לחזרה התקופתית של העלייה והירידה של המניות והסחורות. זה הוביל אותי להבנה שהחוק הטבעי הוא הבסיס לתנועות השוק.
“לאחר מכן, החלטתי להקדיש עשר שנים מחיי ללמידה של החוק הטבעי הזה, כפי שהוא נוגע לשווקים הספקולטיביים ולהקדיש את כל האנרגיות שלי להפיכת הספקולציה למקצוע רווחי.
“לאחר מחקרים ממצים וחקירות של המדעים המוכרים, גיליתי שחוק הרטט מאפשר לי לקבוע במדויק את הנקודות המדויקות שבהן מניות או סחורות צריכות לעלות ולרדת תוך זמן נתון”.
“השימוש בחוק הזה חוזה את הגורם ואת ההשפעה, הרבה לפני שהציבור מודע לכל אחת מהן. רוב הספקולנטים יכולים להעיד על כך שההתרכזות בהשפעה ולא בסיבה זהו הגורם להפסדים שלהם”.
“זה בלתי אפשרי להגדיר כאן באופן מספק את חוק הרטט כפי שאני משתמש בו בשווקים. למרות זאת, ייתכן שגם בן אדם רגיל יוכל להבין חלק מהעקרונות.
כשאני קובע שחוק התנודות/ הרטט הוא החוק הבסיסי עליו מבוססים טלגרפיה אלחוטית, טלפונים אלחוטיים ופטיפונים. אם חוק זה לא היה קיים, כל ההמצאות שצוינו לעיל לא היו יכולות להתקיים”.
“כדי לבחון את היעילות של הרעיון שלי, לא רק שהשקעתי שנים רבות של עבודה בדרך הרגילה, אלא גם השקעתי תשעה חודשים, ביום ובלילה, בספריית אסטור בניו יורק ובמוזיאון הבריטי של לונדון, עובר על תיעודים של עסקאות של מניות כבר משנת 1820”.
“בדרך אגב, בדקתי גם את המניפולציות של ג’יי גולד (Jay Gould), דניאל דרו (Daniel Drew) , קומודור וונדרבילט (Commodore Vanderbilt) ועוד מניפולטורים אחרים מתקופת הזמן הזו ועד היום”.
“בחנתי כל ציטוט של יוניון פאסיפיק (Union Pacific) לפני ובמהלך זמנו של אדוארד א.ה.הארימן (E. H. Harriman).
מר הארימן היה הטוב ביותר.
הנתונים מראים, בין אם באופן מודע או לא שמר הארימן פעל אך ורק בהתאם לחוק הטבע”.
“במעבר על שווקי ההיסטוריה ועל הכמויות הגדולות של הסטטיסטיקות הנלוות, התבהר עד מהרה שחוקים מסוימים קובעים את השינויים והווריאציות בערכן של מניות ושקיים חוק תקופתי או מחזורי שנמצא מאחורי כולם. ההתבוננות הוכיחה שיש תקופות קבועות של פעילות אינטנסיבית בבורסה ולאחריהן תקופות ללא פעילות”.
בספרו האחרון של מר הנרי הול (Henry Hall) הוקדש מקום רב ל”מחזוריות של שגשוג ושפל”, אשר לטענתו, חוזרים על עצמם במחזורי זמן קבועים. החוק שיישמתי כולל לא רק מחזורים או תנודות ארוכות, אלא תנועות יומיות ואפילו שעתיות של מניות. בעזרת ההבנה של התנודה המדויקת של כל מניה בודדת, אני יכול לקבוע באיזו נקודה כל מניה תקבל יותר תמיכה ובאיזו נקודה אותה מניה תפגוש את ההתנגדות החזקה ביותר.
“אלו שנמצאים בקשר צמוד עם השוק הבחינו בתופעות של גאות ושפל או עלייה וירידה בערכי המניות. בזמנים מסוימים מניה יכולה להיות פעילה מאוד, הרבה עסקאות גדולות יבוצעו בה; בזמנים אחרים אותה מניה בדיוק תהפוך לכמעט סטטית או לא פעילה עם נפח קטן מאוד של מכירות.
מצאתי שחוק התנודות שולט בתנאים האלה.
בנוסף, גיליתי ששלבים מסויימים קובעים את העלייה של המניה בעוד שחוק אחר לגמרי קובע את הירידה שלה”.
“בזמן שהמניות של Union Pacific וחברות רכבות אחרות, הגיעו למחירים גבוהים ואז באוגוסט ירדו, המניה של United States Steel Common עלתה בהתמדה.
חוק התנודות נכנס לפעולה וגרם למניה אחת לעלות בעוד שהשאר היו במגמת ירידה”.
“הבנתי שבמניה עצמה קיים קשר הרמוני או אי-הרמוני עם מה שמניע אותה או עם הכוח שמאחוריה ולכן כל סוד הפעילות שלה גלוי.
עם השיטה שלי אני יכול לקבוע את התנודה של כל מניה ובעזרת היתחשבות בערכי זמן מסוימים, אני יכול, ברוב המקרים, לומר בדיוק מה המניה תעשה תחת תנאים מסוימים.”
“הכוח לקבוע את מגמת השוק, נובע מהידע שלי על המאפיינים של כל מניה בודדת וקיבוצי מניות מסוימים תחת קצבי התנודות הנכונים שלהן.
מניות הן כמו אלקטרונים, אטומים ומולקולות, המחזיקים בהתמדה ובייחודיות שלהן בתגובה לחוק היסוד של התנודות.
המדע מלמד כי ‘דחף מקורי מכל סוג שהוא בסוף הופך את עצמו לתנועה גלית או בעלת קצב מסוים’; בנוסף, כמו שהמטוטלת חוזרת שוב ושוב על המסלול שלה, כמו שהירח חוזר על מסלולו, כמו עלייתם של הוורדים באביב, כך גם תכונות היסודות חוזרות על עצמן מעת לעת כאשר משקל האטומים עולה”.
“מהחקירות, המחקרים והבדיקות היישומיות הנרחבות שלי, מצאתי שלא רק שהמניות השונות נעות בתנודה, אלא גם שהכוחות המניעים השולטים במניות נמצאים במצב של תנודה. כוחות התנודה האלו ניתנים לזיהוי רק לפי התנועות שהם מחוללים למניות וערכם בשוק.
מכיוון שכל התנודות או התנועות הגדולות הן מחזוריות, הן פועלות בהתאם לחוק המחזורי”.
“המדע קבע את העיקרון שתכונותיו של יסוד מסוים הן פונקציה מחזורית של משקלו האטומי. מדען מפורסם קבע ‘השתכנענו שמגוון בטבע הפנומנלי בממלכותיו השונות קשור באופן אינטימי ביותר ליחסים מספריים’.
המספרים אינם מעורבים בטעות אלא נתונים למחזוריות קבועה. השינויים וההתפתחויות נראים במקרים רבים מוזרים במקצת”.
“לפיכך, אני מאשר שכל סוג של תופעה, בין אם היא טבעית ובין אם היא בבורסה, חייבת להיות נתונה לחוק עולמי של סיבתיות והרמוניה. לכל השפעה חייבת להיות סיבה ראויה”.
“אם אנחנו רוצים להימנע מכישלון בספקולציה אנחנו חייבים להתמודד עם סיבות. כל דבר שקיים מבוסס על יחסים מדויקים וקשרים מושלמים. אין שום ‘סיכוי’ בטבע, כי עקרונות מתמטיים הן מהמעלה הגבוהה ביותר והם נמצאים בבסיס כל הדברים. פאראדיי אמר ‘אין כלום ביקום מלבד נקודות כוח מתמטיות’ “.
“תנודות הן היסוד: אין חריגים מהחוק הזה. חוק זה הוא עולמי, לכן הוא ניתן ליישום בכל סוג של תופעה על פני כדור הארץ”.
באמצעות חוק התנודות, כל מניה בשוק נעה בתחום פעילות הייחודי לה, הנוגע לעוצמה, לנפח ולכיוון; כל התכונות החיוניות של האבולוציה שלה מתאפיינות בקצב התנודה שלה. מניות, כמו אטום, הן באמת מרכזי אנרגיה; לכן, הן נשלטות באופן מתמטי. מניות יוצרות שדה פעולה וכוח משלהן: כוח למשוך ולדחות, שהעיקרון מסביר למה חלק מהמניות בזמנים מסוימים מובילות את השוק ו’הופכות למתות’ בזמנים אחרים.
לכן, כדי להעלות השערות מדעיות, יש צורך הכרחי לעקוב אחרי חוקי הטבע”.
“אחרי שנים של מחקר סבלני, הוכחתי עד לשביעות רצוני המלאה והראתי גם לאחרים, שהתנודות מסבירות כל שלב ומצב אפשרי בשוק”.
על מנת לבסס את טענותיו של מר וויליאם גאן לגבי מה שהצליח לעשות בשיטה שלו, קראנו למר וויליאם א. גיילי, מפקח יבוא, מרחוב ביבר 16, ניו יורק. מר גיילי ידוע מאוד במרכז העיר. הוא בעצמו למד את התנודות בבורסה במשך 25 שנים, שבמהלכן הוא בחן את כל הספרות שעוסקת בשוק אשר הונפקה וניתנת לרכישה בוול סטריט. הוא זה שעודד את מר גאן ללמוד את האפשרויות המדעיות והמתמטיות של הנושא.
כאשר הוא נשאל מה היה הדבר הכי מרשים בעבודתו ותחזיותיו של מר גאן, הוא השיב כך:
“זה מאוד קשה בשבילי לזכור את כל התחזיות והפעולות של וויליאם גאן שחלקן נחשבות לפנומנליות, אבל הנה לכם כמה מהם. “בשנת 1908 כאשר ה- Union Pacific היה ב- 168-1/8, הוא אמר לי שהיא תגע ב- 169 לפני שתהיה פריצה טובה. מכרנו אותה בשורט עד 152-5/8, סגרנו את העסקה בכל הנקודות החלשות והוצאנו את הכסף שוב בעליות כך שהשגנו רווח של 23 נקודות מתוך גל של 18 נקודות”.
“הוא הגיע אליי כאשר United States Steel נמכרה בסביבות 50 ואמר, ‘המניה הזו תרוץ עד 58 אבל לא תימכר ב-59. משם היא אמורה לרדת 16 נקודות’. מכרנו אותה בשורט בסביבות ה-58 עם סטופ לוס ב-59.
המניה הגיעה עד ל-58! מאותו הרגע היא ירדה ל-41, ירידה של 17 נקודות”.
“בזמן אחר, החיטה נמכרה בכ- 89¢. גאן חזה שהאופציה של חודש מאי תימכר ב- 1.35 דולר.
קנינו אותה ועשינו רווחים גדולים בדרך למעלה.
בסוף היא הגיעה בדיוק ל- 1.35 דולר”.
“כאשר Union Pacific היתה ב- 172, הוא אמר שהיא תגיעה ל- 184-7/8 (184.87 בשבר עשרוני) אבל לא שמינית יותר עד שתהיה לה פריצה טובה. היא הגיעה ל- 184-7/8 וחזרה משם שמונה או תשע פעמים.
מכרנו אותה בשורט שוב ושוב, עם סטופ לוס ב- 185 שמעולם לא נתפסנו בו. בסופו של דבר היא חזרה ל-172″.
“החישובים של גאן מבוססים על חוקי הטבע. עקבתי מקרוב אחרי גאן ועבודתו במשך שנים רבות.
אני יודע שיש לו אחיזה חזקה בעקרונות הבסיסיים ששולטים בתנועות הבורסה ואני לא מאמין שיש בן אדם אחר שיכול לשכפל את הרעיון או את השיטה שלו בתקופה הנוכחית”.
“מוקדם השנה, הוא העריך שהפסגה תיפול ביום מסוים באוגוסט וחישב את המחירים שבהם הדאו ג’ונס יסחר. השוק הגיע לשיאו באותו היום בדיוק עם ארבע עשיריות האחוז מהנתונים החזויים”.
“אתה ווויליאם גאן בטח הרווחתם סכום כסף גדול מכל הפעולות האלה”?
“כן, הרווחנו הרבה מאוד כסף.
גאן לקח חצי מיליון דולר מהשוק בשנים האחרונות. פעם אחת ראיתי אותו לוקח 130 דולר ובפחות מחודש הוא עלה ליותר מ- 12,000 דולר.
גאן יכול להשיג להכפיל כסף מהר יותר מכל בן אדם אחר שפגשתי”.
“אחד החישובים הכי מדהימים שנעשו על ידי מר גאן התרחש במהלך הקיץ האחרון [1909] כשהוא חזה שהחיטה לספטמבר תעלה 1.20 דולר. המשמעות היא, שהיא חייבת להגיע לערך הזה לפני סוף חודש ספטמבר.
בשעה 12, שעון שיקגו, ב-30 בספטמבר (היום האחרון בחודש) האופציה נמכרה בפחות מ- 1.08 דולר וזה היה נראה שהתחזית שלו לא תתממש.
מר גאן אמר ‘אם זה לא נוגע ב- 1.20 דולר עד סגירת השוק (מהלך עליות של 11% שחייב לקרות בתוך 3 שעות), זה יוכיח שיש משהו לא נכון בכל שיטת החישוב שלי. לא אכפת לי מה המחיר עכשיו, זה חייב להגיע לשם’.”
“זו היסטוריה ידועה שהחיטה של ספטמבר הפתיעה את כל המדינה כשנמכרה ב- 1.20 דולר בדיוק, ולא יותר מזה, בשעה האחרונה של המסחר, וכך היא סגרה, במחיר הזה”.
עד כאן מה שוויליאם גאן אמר ועשה כפי שהוכח על ידו ועל ידי אחרים. עכשיו לגבי ההוכחות שהתקיימו בפני הנציגים שלנו:
במהלך חודש אוקטובר, 1909, ב-25 ימים מסחר בבורסה, וויליאם גאן ביצע, בנוכחות הנציגים שלנו, 286 עסקאות במניות שונות, גם עסקאות לונג ושורט. 264 מאותן עסקאות הניבו רווח; רק 22 הפסידו.
ההון שאיתו פעל הוכפל פי עשרה, כך שבסוף החודש היו לו אלף אחוז רווח מהכסף המקורי שלו.
בנוכחות שלנו, מר וויליאם ד. גאן מכר את Steel common בשורט ב- 94-7/8, ואמר שזה לא יעלה ל-95. זה אכן לא עלה.
בנסיעה שהתרחשה במהלך השבוע שהסתיים ב- 29 באוקטובר, מר גאן קנה את המניות של Steel common במחיר 86-1/4, ואמר שהיא לא תעלה ל-86. המחיר הנמוך ביותר שבו היא נמכרה היה 86-1/3.
ראינו את גאן מבצע ביום אחד 16 עסקאות מוצלחות באותה המניה, שמונה מהן התבררו כשיא את השפל באותו המהלך. את מה שנאמר לעיל נוכל לאמת באופן חד משמעי.
ביצועים כמו אלה, ביחד עם הנאמר, הם כנראה חסרי תקדים בהיסטוריה של הבורסה.
ג’יימס ר.קוין אמר, “הבן אדם שצודק 6 פעמים מתוך 10 ירוויח הון”.
גאן הוא סוחר, שבלי כל רצון להשוויץ, משום שהוא לא ידע שהתוצאות האלו יפורסמו, קבע שיא של למעלה מ-92% של עסקאות רווחיות.
מר וויליאם גאן סירב לחשוף את השיטה שלו בכל מחיר, אבל לאלה בעלי הנטייה המדעית הוא הוסיף ללא עוררין למלאי הידע של וול סטריט והצביע על מיליון אפשרויות.
ביקשנו ממר גאן להבין עבור קוראי ה-“טיקר” כמה מהאינדיקציות הבולטות ביותר שמופיעות בחישובים שלו. בהצגת ממצאים אלה אנו רוצים להדגיש שאין אדם, בוול סטריט או מחוצה לו, שלא יכול לטעות.
נתוניו של וויליאם ד.גאן מצביעים כיום מצביעים על כך שהמגמה של שוק המניות צריכה להיות, למעט העליות הרגילות, לכיוון מחירים נמוכים עד מרץ או אפריל של 1910.
הוא חישב שהחיטה של מאי, שכעת נמכרת ב- 1.02 דולר, לא תימכר בפחות מ- 99¢ ותימכר במחיר של 1.45 דולר באביב הבא.
לגבי כותנה, שכעת נמכרת עבור 15¢, הוא מעריך שלאחר תגובה טובה מהמחירים האלו, הסחורה תגיע עד 18¢ באביב של 1910. הוא מחפש קרן לאופציה של מרץ או מאי.
בין אם הנתונים האלו יתבררו כנכונים או לא, זה לא יגרע בשום אופן מהתוצאות שוויליאם גאן כבר קבע.
וויליאם דלברט גאן נולד בלופקין, טקסס, והוא בן 31.
הוא מתמטיקאי מחונן, בעל זיכרון מדהים למספרים, והוא קורא טיקרים מומחה.
קחו ממנו את המדע והוא ינצח את הבורסה בעזרת קריאת הטיקרים האינטואיטיבית שלו בלבד.
מכיוון שהוא ניחן בתכונות כאלה, אנו לא מהססים לחזות שבעוד מספר שנים, וויליאם ד.גאן יקבל הכרה כאחד מהסוחרים המובילים ביותר בוול סטריט.
הערה: מאז בוצעה התחזית לעיל, הכותנה סבלה מהירידה הצפויה, הפריצה הקיצונית הייתה 120 נקודות. מחירה הנמוך ביותר של החיטה במאי עד עכשיו היה 1.01 5/8. נכון לעכשיו הוא נמכר ב- 1.06-1/4 דולר.
מקור: Ticker and Investment Digest, כרך 5, מספר 2, דצמבר, 1909, עמוד 54.