הדולר האמריקני תחת איום
האם הדולר האמריקני תחת איום?

תאריך

כפי שהבאנו במאמרים קודמים כאן בבלוג, הסוחר האגדי והחוזה, וויליאם גאן, שחי במאה הקודמת, מצא דפוסים שחוזרים על עצמם לאורך ההיסטוריה במחזורים יחסית קבועים.
גאן טען שהמקור לחקירותיו החל מעיון מדוקדק בתנ”ך.
הגם, שהוא לא היה יהודי (אלא נוצרי) או איש דת, הוא האמין שזה “הספר הכי גדול שנכתב אי פעם”.

גאן בהסתמכו על המשפט של שלמה המלך בספר קהלת “מה שהיה הוא שיהיה ומה שנעשה הוא שיעשה ואין כל חדש תחת השמש” מצא מחזורים היסטוריים שקושרים אירועים ומאורעות שהיו לפני עשרות ומאות שנים אחורה לאירועים ומאורעות דומים ולעתים אף זהים שישפיעו על חיינו בדיוק שיגיע המועד מהמחזור הקודם.

כאן המקום להזכיר שאם עדיין לא קראתם את המאמר “התחזית השנתית לשנת 2023” בבלוג שלנו, חשוב מאוד שתתחילו משם כי ההקדמה שהובאה במאמר שם חשובה מאוד והיא זאת שגם תמחיש ותתן לכם את הבסיס להבנת עוצמתה של המחזוריות ההיסטורית, כך שהדברים שנכתבו במאמר זה יקבלו עבורכם משמעות רצינית הרבה יותר לחזרה של העבר בעתיד, לעתים בתחפושת של “אותה גבר בשינוי אדרת”.

בחודש אפריל 2023, ציינו 90 שנים בדיוק לקריסות הבנקאות הקודמות בארה”ב בהתאמה דומה לזו של בנק עמק הסיליקון.
בנוסף, לפני 90 שנים, ב-1 במאי 1933 – היה המועד האחרון של אזרחי ארה”ב לוותר על אחזקותיהם האישיות בזהב ולהעבירו לממשלה ולפדרל ריזרב בתמורה לשטרות של כסף (כך שייתכן שכרגע זה מרמז על כסף מזומן שהממשלות רוצות להעלים מאיתנו בעתיד הקרוב).

אם כך, הנושא הזה עם מאורעות ה- 90 שנה שרץ ברקע מעלה עבורנו את הנושא של ה”דה-דולריזציה” בימינו אנו.

בואו נסתכל אם זה יכול לקרות והאם המחזורים ההיסטוריים מגלים לנו משהו על העתיד לבוא?

הדולר כפי שאנו מכירים אותו החל את חייו ב-6 ביולי 1785.
הקונגרס הקונטיננטלי של ארה”ב הנפיק את המטבע החדש שלו – הדולר האמריקאי.
הקיום של הסימן $ נכנס באופן רשמי.
בשנים שלפני כן, בזמן מלחמת העצמאות, כסף הודפס בהרחבה כדי לשלם עבור נשק, חיילים ושכירי חרב. זה יצר אינפלציה משתוללת. זו הייתה גם תקופה של זיוף המוני. זה היה ידוע בשם “מטבע קונטיננטלי” והוא היה בשיאו בשנת 1775.

בואו נתקדם שבע שנים מהרגע שהקונגרס הקונטיננטלי של ארה”ב הנפיק את הדולר.
אלכסנדר המילטון, שהיה אחראי על המדיניות הכלכלית תחת הנהגתו של הנשיא ג’ורג’ וושינגטון, יוצר את חוק המטבעות של 1792 שבעצם קובע כי הדולר ישמש כמטבע המפתח של ארצות הברית. זה קרה ב-2 באפריל 1792 בחסות “חוק המנטה”.

בעוד שנתיים ב-2025 אנו נהיה 240 שנים קדימה מאז הנפקת הדולר.
המספר 240 מייצג ארבעה מחזורים של 60 שנה, שמונה מחזורים של 30 שנה ומספר מחזוריות הרמוניות אחרות.

אבל נקודה חשובה נוספת היא, שב-2025 יהיו גם 233 שנים של מספר פיבונאצ’י מחוק המטבעות של 1792.
אז למען השלמות עלינו לציין שהמטבע הקונטיננטלי יהיה 250 שנה משיאו בשנת 2025. לא רק שזה תואם את מחזורי 150 השנים, אלא שזה גם מתיישב עם מחזור הטרנספורמציה של 250 שנה.

אז אנחנו יכולים לראות ששלושה מחזורים חשובים מתלכדים ומציעים סוג כלשהו של נקודת מפנה עבור הדולר האמריקאי.

מלחמת האזרחים בארה”ב
נקודות המפנה או נקודות הלחץ העיקריות הבאות עבור הדולר האמריקאי נופלות במהלך מלחמת האזרחים מ-1861 עד 1865.
במהלך תקופה זו עם ארבע שנים של לוחמה, הדולר עצמו ראה שינויים רבים.

כעת, בואו נכניס את המחזורים שלנו.

מי שקרא את המאמר “התחזית השנתית לשנת 2023” בבלוג שלנו, כבר יודע שאנחנו יכולים לצפות למלחמות, מהפכות או שינוי קיצוני בהפרש של בערך 81 עד 84 שנים ממאורעות קודמים.

אם לוקחים את נקודת האמצע של מחזור זה (82) כפול 2 (שני מחזורים) ומוסיפים את התוצאה, 164 שנים לתחילת מלחמת האזרחים זה ייקח אותנו שוב לשנת 2025.
כמובן שכאשר אנו מדברים על מחזורים “גדולים” של מעל 100 שנים, הרי שמדובר במחזור לא מדויק ומכאן שהחלון יכול להימתח על פני כמה שנים.

הנפקות שטרות אוצר והקמת הפדרל ריזרב
משרד האוצר האמריקאי מתחיל להנפיק שטרות אוצר בשנת 1890. שטרות אלה הוצאו בסמכות החוק והחלון התפרש עד 1893. שטרות אלה זכו לגיבוי והיו ניתנים לפדיון עבור מטבעות זהב או כסף (המתכת-Silver).

חוק הפדרל ריזרב משנת 1913 מקים את הפדרל ריזרב שהיה אמור להקים מערכת בנקאית לאומית ולהתמודד טוב יותר עם הצרכים המשתנים של המדינה והכלכלה הצומחת.

החותם הגדול
המחזור הבא הוא מאוד סמלי, סמלי אך אל לנו לזלזל ברלוונטיות שלו.
בשנת 1935, מוסיפים לשטרות של הפדרל ריזרב בסך 1$ גם את הצד הקדמי וגם ההפוך של החותם הגדול של ארצות הברית ליצירות האומנות שלהם.
וגם כאן בשנת 2025 אנו נקבל מחזור 90 השנים להוספת חותם זה.
כפי שקוראי מאמרנו בבלוג בוודאי זוכרים, מחזור 90 השנים היה מאוד משמעותי אצל גאן.

מחזור המלחמה
זוכרים את מלחמת האזרחים בארה”ב שהחלה ב-1861 ואת העובדה שמחזור מלחמה, מהפכה ושינוי קיצוני חוזר 81 שנים (עד 84 שנים) לאחר מכן?

אז מה קרה ב-1942 או יותר נכון 25 ימים לפני כניסתה של השנה החדשה?

ארצות הברית מוצאת את עצמה נכנסת למלחמת העולם השנייה כאשר ההתקפה על פארל הארבור היתה הזרז לכך ב-7 לדצמבר 1941 (דרך אגב, 81 עד 84 שנים קדימה מביאים אותנו ל-2022 עד 2025, כך שאנו נמצאים בתוך טווח של “מלחמה” עבור ארה”ב).

מחזור 60 השנים וההיפרדות מתקן הזהב
שישים שנה אחורה מהיום בשנת 1963 הקונגרס אוסר על פדיון מטבע (השטרות של הדולר) עבור זהב.
גם הכספומט הראשון נוצר וממוקם בניו יורק.
באוגוסט 1971 הנשיא ריצ’רד ניקסון הודיע על השעיה זמנית של ההמרה של דולר לזהב.
זו הייתה ההתחלה של הסוף עבור הסכם “ברטון וודס”.

השנים הבאות יביאו את יצירתה של מערכת “שער חליפין צף” שאומצה ב-1973, כאשר לבסוף, המערכת המוניטרית של ברטון וודס הובאה למנוחות בינואר 1976 בקינגסטון.

כעת, הוספת מחזור 50 שנה לינואר 1976 לוקחת אותנו לתחילת 2026.
הוספת 55 שנים פיבונאצ’י עד אוגוסט 1971 גם לוקחת אותנו לתוך 2026.

אז מה כל זה אומר? האם הדולר האמריקאי עומד למות?
קשה מאוד לדעת אם אכן המחזורים ההיסטוריים ארוכי הטווח האלה מכוונים אותנו לכך.

עם זאת, עם כל כך הרבה מחזורים ארוכי טווח שמגיעים יחד, הדולר ככל הנראה הולך לראות עליה באתגרים המשמעותיים שלו בתפקידו כמטבע הרזרבה של העולם ואל לנו להתעלם מכך שהניצנים כבר ממש נראים ברקע.

מדינות ה-BRICS
אנו רואים בשנים האחרונות את הצמיחה של מעצמות על כמו סין.
סין משתפת פעולה עם מדינות אחרות היוצרות את מדינות ה-BRICS (ברזיל, רוסיה, הודו, סין ודרום אפריקה) והמומנטום שלהן ממשיך לעלות כאשר ערב הסעודית כבר מתכוננת לסחור בנפט בשנגחאי ולתמחר אותו ביואן הסיני.

זה בהחלט יכול להיות איום משמעותי על הפטרו-דולר (יתרות מטבע דולריות שנצברו לזכות המדינות המפיקות נפט).
היסטורית, הנפט תמיד נסחר בדולרים. לכן, כל אומה שרצתה לקנות נפט היתה צריכה לבצע עסקאות במטבע הדולר. זה בהחלט יכול להיות הקצה הדק של הטריז עבור הדולר האמריקאי ועם זאת, כל טרנספורמציה כזו לא תתרחש בן לילה.

מה שכן, זה הגדיל את החשיבות היחסית של היואן במיוחד בין מדינות ה-BRICS.

זכרו, קבוצה זו כוללת גם את רוסיה ולפוטין יש לחץ עצום עכשיו לראות את סופו של הפטרו-דולר שלאור המלחמה עם אוקראינה הוא נכנס לבעיות מאתגרות משלו עם הדולר האמריקאי והחרם האמריקאי.

מדיניות ממשלות ארה”ב
הנשיא ביידן הודיע כי יתמודד שוב על הבית הלבן ונראה שדונלד טראמפ יהיה יריבו.
אם כך, עם המדיניות ההיסטורית של שניהם, ההיסטוריה עשויה בהחלט לחזור וזה לא סימן טוב.
ולמה?
כי מה היתה המדיניות הכלכלית של טראמפ במהלך כהונתו שקיבלה ביטוי בעיקר בתקופת הקורונה?
להדפיס כסף ולהעיף אותו במסוקים על אנשים ברחובות.

ומה הייתה המדיניות הכללית שבידן והצוות שלו פירסמו?
פשוט מאוד, בדיוק כמו של טראמפ, הפתרון של הממשל שלו לרוב הבעיות היה פשוט לזרוק כסף על כולם.

אגב, כאשר אין יותר שטרות שמגובים בזהב בעולם, עם מטבע פיאט, אין הגבלות על הדפסת כסף.
תדפיסו כמה שאתם רוצים, תעלו את תקרת החוב מתי שאתם רוצים ותגרמו לאינפלציה שתשחק את ערכו הריאלי של הכסף והיכולת של הציבור לקנות בסופר.
גאוני לא?

ההשלכות של הדפסת כסף
צמיחה מתמדת על ידי הדפסת כסף אינה פותרת בעיות וההיסטוריה מלמדת אותנו שסוג כזה של התערבות כלכלית מתמשכת יכול להביא איתו השלכות רציניות, כאשר דוגמה בולטת בהיסטוריה היתה בדיוק במחזור שלפני 100 שנה (1923) ברייך הגרמני או כפי שהיסטריונים קראו לתקופה זאת “רפובליקת וויימאר”, שבה חוסר האמון של הציבור בכסף הנייר הגרמני (המארק) קרס בן רגע עם הדפסת כסף חסרת מעצורים שהביאה את גרמניה לאינפלציה החמורה ביותר שנרשמה בהיסטוריה האנושית, קריסה כלכלית ותקופה קשה ביותר לעם הגרמני.

מטבע הרזרבה העולמי בעבר
לאחר מלחמת העולם הראשונה, הדולר הפך להיות מטבע רזרבה משמעותי. אך שימו לב שזה לא תמיד היה המקרה. בריטניה הגדולה היתה הכוח החזק בעולם והפאונד הבריטי שלה היה מטבע הרזרבה המרכזי.
בריטניה שלטה פעם ונחשבה כמעצמה החזקה בעולם, אבל אחרי שכמעט פשטה את הרגל לאחר מלחמת העולם הראשונה, מאזן הכוחות עבר לארצות הברית של אמריקה והתנופה הזו הגיעה כאשר ארה”ב אתגרה את ההגמוניה הבריטית.

ואם כך, שאלו את עצמכם – אילו מדינות מאתגרות את ארה”ב היום?
אני מקווה שהבנתם זאת עד לשורות אלה.

לסיכום
המחזורים ההיסטוריים המגה ארוכים הקשורים לדולר האמריקאי, מצטלבים באופן מדהים כאשר אנו נכנסים לחלון הזמן שבין 2024 ועד 2026, כאשר כבר היום ניתן לזהות את האיומים המשמעותיים שקורמים עור וגידים ומאיימים על הדומיננטיות של הדולר האמריקאי.

אך חשוב לזכור, בעידן זה שכסף פיאט ריבוני מודפס על ידי כל מדינות העולם, בזמן כתיבת שורות אלה ארה”ב היא הכלכלה החזקה והגדולה בעולם והמטבע שלה (עדיין) נחשב לבית הכי טוב בשכונה.

אהבת? שתף את הפוסט עם חברים

עוד
מאמרים

אתר קורסים מתקדם מבית
 
סקולילנד